Home > Wanneer moet je een helm vervangen?

Wanneer moet je een helm vervangen?

Een helm is misschien wel het belangrijkste deel van de bescherming van motor- en scooterrijders. Ga je onderuit met je motor dan is de kans groot dat je op je hoofd terecht komt. Het is daarom niet alleen belangrijk om te weten waar een veilige helm aan moet voldoen, maar ook wanneer jouw helm aan vervanging toe is.

Wat is de normale levensduur van een helm?
Allereerst is het belangrijk om op te letten of het ECE keurmerk niet is verlopen. Het is dan ook verstandig om een nieuwe helm te kopen als er een nieuwe keurmerk uit komt. Nieuwe helmen worden bij een nieuw keurmerk op strengere eisen gecontroleerd. Als je ziet dat je een helm gebruikt zonder keurmerk dan moet je direct een nieuwe helm kopen mèt keurmerk.

Ook is er veel verschil in levensduur per type materiaal waar de helm van gemaakt is en de manier waarop de helm gemaakt is. Bij de meeste producties is er sprake van een polycarbonaat helm. Een polycarbonaat helm gaat slechts 3 jaar mee. Een helm van polyamide heeft een gemiddelde levensduur van 5 jaar. Thermohardend materiaal gaat het langste mee en heeft een gemiddelde levensduur van 10 jaar.

 

 

 

Voorbeeld van het ECE 22.05 keurmerk

 

 

 

 

Let op: dit zijn richtlijnen
Ondanks deze richtlijn is het altijd slim om de helm te vervangen wanneer er veel slijtage aan de binnenkant zichtbaar is. Ook de kinbanden kunnen slijten waardoor de helm los kan gaan tijdens het vallen.
Koop nooit een helm uit landen buiten Europa, zoals bijv. China. Vaak hebben deze helmen geen keurmerk en voldoen de helmen aan hele andere veiligheidseisen dan de helmen binnen Europa. Kies altijd voor veiligheid en niet zo zeer voor de goedkoopste prijs.
Moet je een helm vervangen als je bent gevallen of als de helm schade heeft?
Na een val moet je altijd de helm vervangen, ook al is de val niet hard geweest. Helmen worden gemaakt met de intentie om één klap zo goed mogelijk op te vangen. Het kan zijn dat de helm na de eerste klap een groot deel van zijn beschermende werking heeft ‘verbruikt’.
Tegenwoordig zijn de ‘klassieke’ integraalhelm en de systeemhelm ongekend populair.

Bijvoorbeeld deze systeemhelm :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoek je nog een nieuwe helm? Kijk dan eens bij de motorhelmen op Helmonline .

Ook bij het regelmatig stoten van de helm of als je de helm hard uit je handen hebt laten vallen, is het verstandig om een nieuwe te kopen. Daarom is het slim om de helm zo op te bergen dat deze niet kan vallen.