Home > Politiek nieuws > Vlaanderen vraagt aandacht voor de veiligheid van de motorrijder

Vlaanderen vraagt aandacht voor de veiligheid van de motorrijder

In 2018 gebeurden er 1.585 letselongevallen met motorrijders in Vlaanderen, een stijging van 66 meer dan het jaar voorheen. Er vielen helaas ook 36 dodelijke ongevallen te betreuren, even veel als in 2017. Dat blijkt uit de verkeersbarometer van Vias Institute. Motorrijders blijven een kwetsbare doelgroep. Op 31 maart staat de motorrijder in de spotlights op 14 locaties in Vlaanderen op Dag van de Motorrijder. Daarnaast komt er ook een grootschalige verkeerscampagne van de Vlaamse Overheid, aldus Vlaams Parlementslid An Christiaens (CD&V). Ze is tevreden maar ziet nog ruimte voor verbetering in de volgende legislatuur:

“De campagne toont aan dat Vlaanderen inziet dat motorrijders een belangrijke doelgroep blijven, maar ook dat de aandacht voor hen nog moet groeien. Motorrijders moeten echt onderdeel worden van het mobiliteitsbeleid en dat is nu te weinig het geval. Dat kan met meer opleidingsmogelijkheden, specifieke sensibilisering en aangepaste weginrichting. Meer veiligheid voor de motorrijders is in het belang van elke weggebruiker.”

Dag van de Motorrijder
Op 31 maart kunnen motorrijders op verschillende locaties terecht voor een behendigheidsparcours, een gratis technisch nazicht en heel wat andere activiteiten. Vorig jaar kon de Vlaamse Stichting Verkeerskunde rekenen op 3459 deelnemers. Toen namen 1759 van hen deel aan het behendigheidsparcours.

‘Motorrijders en automobilisten, hou rekening met elkaar’
In 2016 vroeg An Christiaens in een conceptnota om meer in te zetten op de motorrijder, met onder meer sensibiliseringsacties voor andere weggebruikers. In 2017 lanceerde de Vlaamse overheid een eerste campagne.

Er volgt nu opnieuw een campagne, zo vernam An Christiaens via een parlementaire vraag:
“In april start nu een nieuwe grootschalige campagne voor automobilisten met affiches, radiospots en advertenties op sociale media waarin gevraagd wordt om rekening te houden met motorrijders. Daarnaast komt er ook een specifieke doelgroep campagne voor motorrijders om defensief rijden te stimuleren. Dat deze campagne er opnieuw komt is goed nieuws en ik hoop ze ook de komende jaren terug te zien.”

Ready to Ride
Om motorrijders de kans te geven hun vaardigheden permanent bij te schaven biedt het VSV ook dagopleidingen aan. De kostprijs wordt met Vlaamse steun gedrukt van 165 naar 99 euro, vorig jaar goed voor 42.000 euro. In totaal waren er in Vlaanderen vorig jaar 372 deelnemers, in 2017 372.

 

Persbericht 25 maart 2019.