Home > Politiek nieuws > Verwijderde verkeersborden worden kunst

Verwijderde verkeersborden worden kunst

Verwijderde verkeersborden worden kunst voor het goede doel

32 artiesten hebben op vraag van het Departement MOW 51 verwijderde snelheidsborden omgetoverd tot unieke kunstwerken. De werken worden in het kader van de Warmste Week van Studio Brussel geveild. De opbrengst gaat naar Rondpunt vzw. De verkeersborden staan tot 31 januari 2018 tentoongesteld in het Herman Teirlinckgebouw, maar alle geïnteresseerden kunnen tot vrijdag 22 december een bod uitbrengen via het online platform Catawiki.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts strijdt op alle fronten tegen ‘de schande van de 400’ verkeersdoden uit 2014. Om de wegen beter leesbaar (en dus verkeersveiliger) te maken, werd 70 km/u ingesteld als de officiële snelheidsnorm buiten de bebouwde kom in Vlaanderen. Zo kwam er een einde aan de absurde (en verwarrende) situatie waarbij de officiële norm 90 km/u was, maar het ‘uitzonderingsregime’ van 70 km/u van kracht was op 6000 km van de in totaal 8000 km gewestwegen. Wat in de praktijk al regel was, werd ook regel in de wet. Bovendien kon er serieus gesnoeid worden in het oerwoud van snelheidsborden: alleen al van de gewestwegen konden er zo’n 16.000 overbodige ‘C43, 70 km/u’ verwijderd worden.

32 Vlaamse artiesten hebben nu 51 van de verwijderde snelheidsborden omgetoverd tot unieke kunstwerken, die allemaal geveild worden voor een goed doel.

De opbrengsten gaan in het kader van De Warmste Week van Studio Brussel naar Rondpunt vzw, een organisatie die zich inzet voor de ondersteuning en begeleiding van alle betrokkenen bij een verkeersongeval. Want ook al daalt het aantal verkeersslachtoffers sinds 2014 opnieuw: elk verkeersslachtoffer blijft er een te veel. “Door de verkeersborden te verwijderen hebben we de situatie op de weg veiliger gemaakt en door de verkeersborden te veilen geven we verkeersslachtoffers extra steun”, vat Weyts samen.

De verfraaide verkeersborden zijn te bewonderen in het Herman Teirlinckgebouw van de Vlaamse overheid in Brussel. Via het online platform Catawiki kunnen alle geïnteresseerden een bod uitbrengen.

Bron : www.benweyts.be ,13-12-217.