Home > Nieuws > “Tijd voor nultolerantie”

“Tijd voor nultolerantie”

Een nultolerantie op alcohol voor bestuurders van gemotoriseerde tweewielers. Dat is één van de belangrijkste aanbevelingen die Vias Institute, het Belgisch kenniscentrum voor de verkeersveiligheid, doet naar aanleiding van nieuw rapport. De organisatie analyseerde een jaar bromfietsongevallen. Daaruit bleek dat in bijna één op zes ernstige ongevallen met bromfietsen de bestuurder onder invloed is van alcohol.

Veiligheidsinstituut Vias pleit nu voor nultolerantie voor alcohol bij bromfietsers en motorrijders.

“Een promillegrens van 0,2 – wat in de praktijk neerkomt op nultolerantie – lijkt ons een goed idee, zowel voor bromfietsers als voor motorrijders”, zegt Vias-woordvoerder Stef Willems. “Zij zijn kwetsbaarder dan wie in een auto zit en ze hebben hun evenwicht nodig om veilig te rijden. Dan is alcohol geen goed idee.”

Een mogelijke verklaring waarom zoveel bestuurders van een bromfiets tóch rijden nadat ze gedronken hebben, is dat ze denken minder snel gepakt te worden door de politie.

De Europese Commissie beveelt nultolerantie voor gemotoriseerde tweewielers al sinds 2001 aan, maar tot nu toe maakte geen enkele mobiliteitsminister er werk van. François Bellot (MR) wil de nieuwe studie grondig bestuderen voor hij een standpunt inneemt.

 

Bron : Vias Institute, 26-01-2018.