Home > FEMA-nieuws > Terwijl de autofabrikanten het zwaar te verduren hebben, zijn motorfietsen in Europa in opmars

Terwijl de autofabrikanten het zwaar te verduren hebben, zijn motorfietsen in Europa in opmars

Zelfs nu de Europese autoverkoop afneemt, neemt de congestie toe waardoor er een hernieuwde belangstelling is voor het vervoer op twee wielen en daardoor de verkoop motorfietsen.

Het aantal inschrijvingen van nieuwe auto’s in de Europese Unie daalde in de eerste helft van 2019 met 3,1%, volgens de Europese vereniging van autofabrikanten, terwijl de verkoop van motorfietsen in de periode met 9,1% steeg, zo meldt de Europese vereniging van autofabrikanten.

“We zien de gemotoriseerde tweewielers terugkomen als optie voor woon-werkverkeer”, zegt Stefan Pierer, KTM-baas van Industries AG, Europa’s grootste fabrikant van motorfietsen. “Jongere mensen zijn niet zo geïnteresseerd in het bezit van een auto, en velen kunnen het zich niet veroorloven”.

Italië Piaggio & C. SpA, die Vespa scooters, Moto Guzzi en Aprilia motorfietsen maakt, zegt dat de eenheidsverkoop van tweewielers in de eerste helft met 5,9% is gestegen. BMW AG verkocht 7,3% meer motorfietsen in de zeven maanden van dir jaar, terwijl de auto-leveringen slechts 0,9% stegen.

Het aantal auto’s is echter nog steeds veel groter dan het aantal motorfietsen, aangezien de EU-chauffeurs vorig jaar 15,1 miljoen auto’s hebben geregistreerd, tegenover 1 miljoen motorfietsen en bromfietsen.

BMW’s Harald Krueger: ”Zelfs met een elektrische auto kunt u in een file zitten, dus elektrische motoren zijn belangrijk voor ons”.
Vooral de groei van het aantal tweewielers komt voor een groot deel voor rekening van de elektrische modellen.

In heel Europa steeg de verkoop van e-motoren en scooters in de eerste helft van het jaar met 77% tot 34.000 stuks. “Zelfs met een elektrische auto kun je in een stad als Parijs of Rome in de file staan, dus elektrische motoren zijn belangrijk voor ons”, vertelde BMW toen – CEO Harald Krueger – aan analisten op 1 augustus.

KTM ontwikkelt samen met partner Bajajaj Auto Ltd. een laagspanningsplatform voor kleinere elektrische motoren in India, waarbij de eerste modellen eind 2021 op de markt komen. Pierer zei dat hij Europese fabrikanten zoals Piaggio en Ducati van Volkswagen AG’s Ducati zal uitnodigen om zich bij dat project aan te sluiten om de kosten te delen.  Bovendien verwacht KTM dit jaar zo’n 65.000 elektrische fietsen te verkopen. Pierer voorspelt dat het bedrijf in 2021 bijna 100.000 elektrische fietsen zal verkopen omdat het bedrijf de verkoop in Australië en de VS opstart.

Bron: www.bloomberg.com/europe