Home > Politiek nieuws > Politieke onenigheid over rijbewijs B

Politieke onenigheid over rijbewijs B

Op 1 oktober 2017 is in Vlaanderen de vernieuwde rijopleiding, voor het rijbewijs B, van start gegaan. Wie zoon of dochter wil leren rijden moet drie uur opleiding volgen om de kennis van de verkeersregels op te frissen. De kandidaat-bestuurder moet negen maanden op proef rijden in plaats van drie voordat het praktisch examen afgelegd kan worden. Tenminste, volgens de Vlaamse regels want volgens de federale overheid blijft alles bij het oude.

‘Minister Weyts mag de dan wel de rijopleidingen hervormen, maar rijbewijzen zijn een federale bevoegdheid, die moeten in het hele land hetzelfde waard zijn’,  zegt de woordvoerder van federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Want in Wallonië en in Brussel gelden de nieuwe regels niet’. Minister Bellot trok naar de Raad van State om de regelgeving tegen te houden. Een poging om de nieuwe wet te schorsen mislukte, een uitspraak volgt nog.

De Vlaamse minister van Mobiliteit, Ben Weyts, reageert verontwaardigd : ‘Wij plooien ons dubbel om het aantal verkeersdoden naar beneden te halen, terwijl de federale regering bikkelt over bevoegdheden’, zegt hij. ‘De nieuwe regeling leidt tot een hogere verkeersveiligheid.’

Het is echter niet de eerste keer dat de Raad van State uitspraak doet in een dossier over mogelijke bevoegdheidsoverschrijdingen door minister Weyts. Eind vorig jaar ging het over de afschaffing van de wachttijd van drie jaar voor wie zijn voorlopig rijbewijs laat vervallen. Minister Weyts wilde die eigenhandig afschaffen, de Raad van State oordeelde dat alleen minister Bellot daarvoor bevoegd is. Ook deze zaak is nog hangende: de wachttijd blijft tot nader order in de wet staan, ook al willen beide ministers hem eruit.