Home > Nieuws > Proefproject platooning met trucks

Proefproject platooning met trucks

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft de weg vrijgemaakt voor een proefproject rond ‘Platooning’. Dat is een innovatief concept, waarbij vrachtwagens in een peloton rijden, met drie op een rij. In de eerste truck zit de chauffeur, die stuurt. De twee andere zijn met de eerste verbonden via gps en sensoren en volgen de eerste truck. “Vlaanderen gaat deze trein niet missen”, zegt Weyts.

Bij ‘Platooning’ bepaalt de eerste vrachtwagen snelheid, de anderen volgen gewoon. Remt de eerste, dan remmen de anderen automatisch ook. Dat komt omdat ze uitgerust zijn met allerlei sensoren. Daardoor kunnen ze op twintig meter van elkaar rijden, bij gewone vrachtwagens is dat vijftig meter. Zo vangt de eerste vrachtwagen alle tegenwind, en kan er veel brandstof bespaard worden.

‘Platooning’ wordt al een tijdje uitgetest op testcircuits, maar de tijd was rijp voor een proef op de openbare weg. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft alle obstakels voor zo een ambitieuze test weggenomen. Er zijn garanties voor de veiligheid van de andere weggebruikers: in elke vrachtwagen zit nog altijd een chauffeur, die kan ingrijpen als er iets fout loopt.

Op termijn kan ‘Platooning’ ons verkeer veiliger maken. De meeste ongevallen gebeuren vandaag immers door een menselijke fout. Dit systeem kan eigenlijk veiliger zijn dan een chauffeur, want het reageert sneller dan een mens ooit zou kunnen. “Veelbelovende innovatie, Vlaanderen mag niet achterblijven”, zegt Weyts.

6 april 2016