Home > Politiek nieuws > Nieuwe rijopleiding (rijbewijs B) gaat van start op 1 oktober 2017

Nieuwe rijopleiding (rijbewijs B) gaat van start op 1 oktober 2017

Minister van Mobiliteit Ben Weyts hervormt na het theoretisch en het praktisch rijexamen nu ook de rijopleiding. Vanaf 1 oktober moeten kandidaat-chauffeurs met een theoretisch rijbewijs 9 maanden oefenen voor hun praktijkexamen in plaats van 3 maanden nu. “Als de de dodentol lager willen, dan moet de lat hoger”, zegt Weyts.

“We geven meer tijd om meer rijervaring op te doen”, zegt Weyts. “Dit past in de strijd tegen de schande van de 400 verkeersdoden op 1 jaar tijd”. Een rijbewijs halen kan nergens in Europa zo goedkoop als in Vlaanderen.

Ben Weyts strijdt tegen de schande van de 400 verkeerdoden op 1 jaar tijd: het pijnlijk hoge aantal verkeersslachtoffers uit 2014, toen Weyts aantrad als Vlaams minister van Mobiliteit. De rijopleiding wordt volledig hervormd. Uit onderzoek blijkt immers dat de menselijke factor een rol speelt in 90% van alle verkeersongevallen. Het is dus van cruciaal belang om te investeren in een kwalitatief hoogstaande rijopleiding, die beginnende chauffeurs goed voorbereidt op het verkeer.

Eerder werd de lat al hoger gelegd bij het theoretisch examen en vanaf 1 juni 2017 wordt ook het praktisch rijexamen uitgebreid met extra manoeuvres.  Nu pakt Weyts ook de rijopleiding aan.

Vanaf 1 oktober moet je met een theoretisch rijbewijs minstens 9 maanden lang rijervaring opdoen vooraleer je het praktisch rijexamen kan afleggen. Vandaag kan dat al na 3 maanden.

“De eerste kilometers van een beginnende chauffeurs zijn de gevaarlijkste”, weet Weyts. “Er moet genoeg tijd zijn om de juiste rijvaardigheden te ontwikkelen. We maken de oefenfase van de rijopleiding nu 3 keer zo lang, om jonge chauffeurs beter voor te bereiden”.

Begeleiders
Er komt ook een begeleidersmoment voor de mensen die de beginnende chauffeurs bijstaan. Bijvoorbeeld ouders die hun zoon of dochter begeleiden tijdens de rijopleiding, zullen voortaan een 3 uur lange opleiding moeten volgen in een rijschool of bij een zelfstandige rijinstructeur.

“De begeleiders spelen een hoofdrol in het leerproces”, zegt Weyts. “We willen dat de begeleiders echt het juiste voorbeeld geven. We moeten absoluut vermijden dat het verkeerde rijgedrag gewoon wordt doorgegeven. We kiezen ervoor om de vrije begeleiding te behouden, maar we gaan de begeleiders wel beter wapenen”.

Een rijbewijs halen kan nergens in Europa zo goedkoop als in Vlaanderen.  “We hebben een systeem dat uniek is in de wereld”, zegt Weyts. “Ik wou dat echt behouden, zodat ons rijbewijs ook na alle hervormingen het goedkoopste va Europa blijft. Het prijskaartje ligt veel lager dan in landen als Tsjechië, Bulgarije of Hongarije, de volgende landen op de ranglijst. Om nog maar te zwijgen van Spanje, Griekenland of de Scandinavische landen, die nog veel duurder zijn”.

Bron : www.benweyts.be, 31/03/2017.

Bekijk het volledige overzicht van alle veranderingen op de website van GOCA