Home > FEMA-nieuws > Nieuwe regels voor motorkledij

Nieuwe regels voor motorkledij

Op 20 januari 2016 heeft het Europees Parlement besloten dat  alle motorkledij aanzien zal worden als beschermende kledij en dat deze aan alle Europese normen zullen dienen te voldoen.

Tot nu toe werden alleen beschermende (motorfiets) handschoenen, laarzen en impact-beschermers aanzien als beschermende kleding die onder bepaalde normen vallen. Nu heeft het Europees Parlement besloten om de totale motorfietsuitrusting op te nemen in een nieuwe persoonlijke beschermingsmiddelen-regeling. Dit betekent dat in een paar jaar tijd alle motorfietsspullen die in Europa verkocht worden aan dezelfde veiligheidseisen dienen te voldoen, zodat ze allemaal een minimum aan bescherming moeten bieden tegen slijtage en een impact. Met uitzondering van helmen en vizieren, deze zijn al opgenomen het VN ECE-reglement nr. 22.

Zoals nu al met laarzen en handschoenen het geval is, zal er aan de binnenkant van alle motorkledij een label bevestigd moeten worden waaraan de koper kan zien of deze voldoen aan de Europese normen en in welke mate bescherming geboden wordt. Ook dient informatie over onderhoud, opslag en het gebruik ervan te worden vermeld.

FEMA ( Europese federatie van motorrijders) zal de motorrijders op de hoogte houden van alle nieuwe ontwikkelingen. Deze nieuwe verordening betekent overigens niet dat motorrijders verplicht zullen worden om alleen goedgekeurde kleding te dragen. Deze regeling gaat alleen over de verkoop van goedgekeurde beschermende kleding en niet over het dragen ervan. Voor zover bekend heeft de Europese Commissie ook geen plannen om het dragen van goedgekeurde motorkleding verplicht te gaan stellen.

Dolf Willigers (foto: Wim Taal)

Dolf Willigers, secretaris-generaal van FEMA: “Als alle motorfietskleding voldoet aan een standaard weet je wat de hoeveelheid bescherming is die je kunt verwachten. Dat is consumentenbescherming die we nu niet hebben. Natuurlijk zullen de nieuwe normen aan de behoefte van motorrijders moeten voldoen, maar met de informatie die we nu hebben, heb ik er alle vertrouwen in dat dit het geval zal zijn. Zolang de Europese autoriteiten deze normen niet zullen gebruiken om rijders te dwingen alleen goedgekeurde motoruitrusting te dragen, en we zullen er op toe zien dat dit niet zal gebeuren, is de standaardisatie van de motorfietskleding een goede zaak voor de motorrijder”.

Meer informatie is terug te vinden op de FEMA website: www.fema-online.eu/website/index.php/2016/01/20/new-european-rules-for-motorcycle-gear/