Home > FEMA-nieuws > Nieuwe Noorse belastingregeling maakt 3 topmodellen zeer duur

Nieuwe Noorse belastingregeling maakt 3 topmodellen zeer duur

De Noorse Motorrijdersvereniging ,NMCU, heeft aan Yamaha Europe, Kawasaki Europe en Piaggio een schrijven gericht, om hen op de hoogte te brengen van een wijziging in het Noorse belastingstelsel voor motorfietsen. De 2017 modellen van deze fabrikanten hebben de hoogste CO2-uitstoot op de Noorse markt.

Vanaf 1 juli dit jaar zal de Noorse regering een CO2-component introduceren in de registratieregeling voor motorfietsen die een dramatische invloed heeft op de prijs van enkele van de topmodellen van deze drie motormerken.

Door de hoge CO2-uitstoot kreeg de Yamaha MT-10 SP een extra belasting van 4.420 euro, de Kawasaki Z900 kreeg een extra belasting van 4.117 euro, de Aprilia Tueno V4 1100RR een bijkomende belasting van 3.941 euro.

De Moto Guzzi Audace (zie foto) kreeg maar liefst een bijkomende belasting van 8.284 euro.

 

NMCU vraagt nu aan Yamaha, Kawasaki en Piaggio of zij als fabrikant iets kunnen doen om de CO2-uitstoot van hun high performance motoren te verminderen. Indien nodig ten koste van de maximale vermogen of de maximale topsnelheid van deze toppers.

 

NMCU’s Morten Hansen:
“Om eerlijk te zijn, ben ik een beetje verbaasd dat de fabrikanten 2017 motorfietsmodellen op de markt introduceren met hogere CO2-uitstoot dan een 2,5 ton, 2 liter, 250 pk Volvo XC90 SUV.”

 

Het hele artikel staat te lezen op de website van FEMA