Home > Politiek nieuws > Motorrijders op de busbaan voor een vlot en veilig verkeer

Motorrijders op de busbaan voor een vlot en veilig verkeer

Vlaams Volksvertegenwoordiger An Christaens, CV&V, wilt motorrijders op de busbaan voor een vlot en veiliger verkeer. Dit schreef ze in haar nieuwsbrief van 27 maart 2017.

Vorig jaar vulden 1400 motorrijders een enquête in over hoe het mobiliteitsbeleid nog beter kan. Met het resultaat zijn we aan de slag gegaan. Afgelopen week  diende ik  in het Vlaams Parlement voorstellen in voor een mobiliteitsbeleid op maat van de motorrijder.

Meer hierover leest u hieronder.

Motorrijders maken volwaardig  deel uit van het wegverkeer, en het is logisch dat het mobiliteitsbeleid zich ook op hen richt. Dat betekent vooral ook rekening houden met hun kwetsbaarheid. Het is natuurlijk in de eerste plaats aan de motorrijder zelf om het risico te beperken, maar dat volstaat niet. Want zelfs al doet de motorrijder alles zoals het hoort, dan nog blijft hij kwetsbaar. We willen hen waar mogelijk tussen het autoverkeer uithalen. Ik pleit er daarom voor om motorrijders toe te laten gebruik te maken van vrije busbanen op plaatsen waar dit veilig kan. Gezien hun wendbaarheid hinderen ze het busverkeer niet. Er is dus geen reden om hen niet toe te laten de vrije busbanen te gebruiken.

Op die manier verhogen we het wegcomfort voor iedereen. Wettelijk kunnen motorrijders nu al op vrije busstroken worden toegelaten, maar die mogelijkheid wordt door de wegbeheerder zelden toegepast. Waarom we dit snel willen veranderen zie je in dit filmpje :

Dag van de motorrijder

An Christiaens: "Laat motorrijders toe vrije busbanen te gebruiken. Veiliger en meer comfort voor elke weggebruiker." #dagvandemotorrijder

Geplaatst door CD&V op zondag 26 maart 2017

Het voorstel kadert in een reeks van maatregelen die de volwaardige plaats van de motorrijder in de Vlaamse verkeersregelgeving opeisen. Meer over het vrij gebruik van busbanen en de rest van voorstellen lees je op mijn website. De conceptnota met alle voorstellen is binnenkort beschikbaar op het Vlaams Parlement via volgende link