Home > Nieuws > Motorfietsindustrie bezorgd over mogelijke escalatie van handelsbetrekkingen tussen de VS en de EU die gevolgen hebben voor de motorfietssector

Motorfietsindustrie bezorgd over mogelijke escalatie van handelsbetrekkingen tussen de VS en de EU die gevolgen hebben voor de motorfietssector

De Europese vereniging van motorfabrikanten (ACEM) maakt zich grote zorgen over de recente persverklaringen van de Amerikaanse en Europese autoriteiten met betrekking tot de invoer in de VS van staal en aluminium. ACEM waardeert de redenen achter mogelijke represaillemaatregelen van de EU in het geval de VS de tarieven op ingevoerd staal en aluminium verhoogt. De motorfietsindustrie zou echter zwaar worden beschadigd als ze in dit handelsgeschil wordt betrokken.

Harley-Davidson, werd genoemd als mogelijk doel voor vergelding door Europese autoriteiten. ACEM schreef naar EU-commissaris voor Handel, Cecilia Malmström en benadrukte dat, hoewel de motorindustrie het voornemen van de EU begrijpt om snel met tegenmaatregelen te komen, een mogelijke verhoging van de douanerechten op de Amerikaanse uitvoer van motorfietsen duidelijk schadelijk zou zijn voor de Amerikaanse bedrijven maar ook voor de Europese economie en de werkgelegenheid. Anderzijds is het ook mogelijk dat de Amerikaanse overheid vergeldingslimieten oplegt aan de Europese export. Al met al kan dit leiden tot aanzienlijke negatieve economische gevolgen en verlies aan werkgelegenheid voor de motorfietssector in zowel de VS als Europa, met name op het gebied van de productie en distributie van voertuigen, onderdelen en componenten.

Stefan Pierer CEO van KTM AG en president van ACEM :  “Motorfietsfabrikanten zijn wereldwijde spelers die zich inzetten voor vrije en evenwichtige handelsovereenkomsten. De VS en de EU moeten samenwerken om de internationale handel en de convergentie van de regelgeving te vergemakkelijken, niet om deze te beperken door unilaterale en politiek gemotiveerde maatregelen te nemen “.

Antonio Perlot, ACEM secretaris-generaal : “De EU is een belangrijke markt voor Amerikaanse motorfietsmerken. Maar de VS is ook de eerste handelspartner van Europa in het segment motorfietsen. We vertrouwen erop dat de Amerikaanse en Europese autoriteiten zullen voorkomen dat een wereldwijde handelsescalatie in gang wordt gezet, wat extreem schadelijk kan zijn voor de motorindustrie aan beide zijden van de Atlantische Oceaan “.

 

Persbericht ACEM, 7 maart 2018.