Home > Nieuws > Meer aandacht voor zwaargewonde slachtoffers

Meer aandacht voor zwaargewonde slachtoffers

Ruim 1 op de 3 personen die zwaargewond raken in het verkeer, reed met de fiets, brommer of motor. Verkeersinstituut Vias Institute vraagt meer aandacht voor die zwaargewonde slachtoffers.

“Vaak wordt na een verkeersongeval alleen over de dodelijke slachtoffers gesproken, maar er zijn nog alle andere slachtoffers die de gevolgen vaak levenslang meedragen.” Het instituut vraagt, naar aanleiding van de internationale herdenkingsdag voor verkeersslachtoffers, meer aandacht over die zwaargewonden.

Het gaat daarbij voor een groot deel over fietsers en motorrijders. Van de ruim 55.000 zwaargewonden die de voorbije tien jaar op de Belgische wegen zijn gevallen, waren er volgens Vias namelijk 20.000 fietsers en bestuurders van “gemotoriseerde tweewielers”. “Zij blijven een heel kwetsbare groep”, zegt Stef Willems, woordvoerder van Vias.

Het instituut heeft een analyse gemaakt van de ziekenhuisgegevens van alle spoeddiensten. Daaruit blijkt dat 26% van alle weggebruikers die minstens één nacht in het ziekenhuis moesten blijven, fietsers waren, en 11%motorrijders. Dat is een pak meer dan hun aandeel in het verkeer. Fietsers leggen maar 6%van alle verkeerskilometers in België af, motorrijders 2%.

Uit het Europees project “My Life After the Crash” blijkt bovendien dat 2 op de 3 slachtoffers nooit helemaal herstelden na hun ongeval met hun fiets, brommer of motor.

 

Bron : Vias Institute 19 november 2017.