Home > Nieuws > LEZ Antwerpen (nog) niet geldig voor brommers en motorfietsen

LEZ Antwerpen (nog) niet geldig voor brommers en motorfietsen

Vanaf 1 februari 2017 voert de stad Antwerpen de lage-emissie zone (LEZ) in om de luchtkwaliteit te verbeteren, 7 dagen per week, 24 uur per dag voor personenvervoer, goederenvervoer en landbouwtrekkers op wielen. Ze geldt (nog) niet voor brommers en motorfietsen. Niet omdat ze minder vervuilend zouden zijn, maar omdat de camera’s hun nummerplaten voorlopig nog niet kunnen herkennen.

De zone strekt zich uit over de hele binnenstad tussen de Schelde en de Antwerpse ring en op Linkeroever. Of een voertuig de LEZ binnen mag, hangt af van zijn euronorm. Die norm – een cijfer van 1 tot 6 – staat in principe op het inschrijvingsbewijs van het voertuig (zie rubriek ‘milieuklasse’). Hoe hoger het cijfer, hoe minder het voertuig vervuilt. Staat de euronorm niet vermeld op uw inschrijvingsbewijs, dan geldt de datum van eerste inschrijving om te bepalen of uw voertuig de LEZ mag inrijden.

De controle gebeurt niet door de politie, maar door de stad, door middel van automatische nummerplaatherkenningscamera’s (ANPR).Die zoomen in op elke nummerplaat, die wordt vergeleken met een lijst van toegelaten voertuigen. Wagens die niet op de lijst staan en de stad inrijden, krijgen een boete.

De eerste maand van de LEZ is een waarschuwingsperiode. Pas vanaf 1 maart worden er echte boetes uitgeschreven, 125 euro.
In 2018 stijgt het bedrag van de boete naar 150 euro  voor de eerste boete, 250 voor de tweede binnen het jaar en 350 voor de overtredingen daarbovenop.

Deze wagens mogen in de LEZ :

Alle info is terug te vinden via deze link: www.slimnaarantwerpen.be/nl/lez/toelatingsvoorwaarden