Home > Nieuws > Laatste 22 gevaarlijke kruispunten worden aangepakt

Laatste 22 gevaarlijke kruispunten worden aangepakt

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts investeert 50 miljoen euro extra,
om de laatste gevaarlijke kruispunten op de lijst van ‘zwarte punten’ weg te werken.

De lijst met 800 gevaarlijke kruispunten langs gewestwegen, de zogenaamde ‘zwarte punten’, dateert al uit 2002. De voorbije 13 jaar maakte de Vlaamse overheid al 900.000.000 € vrij voor de aanpak van deze  gevaarlijke kruispunten. Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts voorziet nu de laatste nodige middelen. Met een bijkomend budget van 50 miljoen euro gaat Vlaanderen de laatste zwarte punten op de lijst wegwerken.

Deze middelen komen bovenop het reguliere infrastructuurbudget voor wegenwerken (350 miljoen euro per jaar) en ze staan los van de 140 miljoen euro die minister Weyts het komende anderhalf jaar extra investeert in onze wegen. Concreet investeert Weyts in 22 gevaarlijke kruispunten verspreid over heel Vlaanderen :


zes projecten in Oost-Vlaanderen
vijf projecten in Antwerpen
vijf projecten in West-Vlaanderen
drie projecten in Limburg
drie projecten inVlaams-Brabant
Dankzij de nieuwe investeringen kan de minister de historische last van het verleden eindelijk wegwerken.  Het afwerken van de lijst van ‘zwarte punten’ voltooit het werk van vijf opeenvolgende ministers. “Maar ik maak me geen illusies: het echte werk zal nooit af zijn”, zegt de mobiliteitsminister. “Sinds de lijst ‘zwarte punten’ in 2002 werd opgesteld, zijn er helaas veel nieuwe gevaarlijke punten gesignaleerd”.

Verkeersveiligheid is voor Ben Weyts een permanent aandachtspunt. Er komt geen nieuwe vaste lijst, de minister wilt dat onze wegen constant geëvalueerd worden. De meest recente ongevallengegevens van de politie zullen gebruikt worden bij de opmaak van de investeringsprogramma’s van het Agentschap Wegen en Verkeer. “Zo kunnen we steeds op de meest actuele situaties inspelen”.

Publicatiedatum 01/02/2016