Home > Waar moet je op letten wanneer je een helm koopt?

Waar moet je op letten wanneer je een helm koopt?

Een helm in geen onbelangrijke aankoop. Je wilt dat deze je hoofd goed beschermt, mocht het tot een ongeluk komen.

Wanneer je bijvoorbeeld langs een drukke weg rijdt en een auto ziet je tijdens een inhaalmanoeuvre over het hoofd, dan maak je nogal een klap op het asfalt. Dan kan een goed passende helm van hoge kwaliteit het verschil maken. De verschillende lagen waaruit een helm is opgebouwd, variëren van zacht tot hard. Op deze manier wordt een schok goed gedempt en bereikt de meeste kracht die daarbij vrij komt – de bots energie – niet op één plek het hoofd.

Sluit de helm goed om mijn hoofd?
Een helm werkt pas echt optimaal wanneer hij goed aansluit op de contouren van je hoofd. Het vinden van een goed passende helm is dus niet alleen van belang voor je comfort, maar ook voor je veiligheid. Als de helm al een keer een schok te verduren heeft gekregen is de kans groot dan de verschillende schalen niet goed meer op elkaar aansluiten en de werking is verstoord. Zelfs is je helm alleen maar van de tafel gerold, dan wordt aangeraden een nieuwe te kopen. Na ongeveer vijf jaar is door toedoen van Uv-straling het materiaal verzwakt en is de aanschaf van een nieuwe een goed idee.

Van baby- tot BMX-helm
Er bestaan verschillende soorten fietshelmen. Voor baby’s die voorop de fiets in een stoeltje zitten, kun je al een helm aanschaffen. Mocht je onverhoopt ten val komen met je kindje, dan is het hoofdje beter beschermd met zo’n helmpje. Kleintjes die net hebben leren fietsen en slingerend naast je rijden, zijn ook beter af met een fietshelm. Steeds meer volwassenen verkiezen het veilige boven het onveilige als het om valbescherming gaat. Als je sporten zoals wielrennen en mountainbiken beoefent, is het dragen van bijvoorbeeld een Caberg helm zeer aan te raden. In Finland is dit verplicht; in Nederland  bijvoorbeeld hoef je alleen bij evenementen over een helm te beschikken.

Waarvoor ga ik hem gebruiken?
Het verschil tussen een motor- of brommerhelm en een fietshelm is de aanwezigheid van ventilatieopeningen bij de laatste. Op een fiets zit je immers niet stil, je werkt je er juist in het zweet. Dan is het wel fijn om wat luchtgaten te hebben. Sporthelmen zijn wat lichter in gewicht dan gangbare fietshelmen. Racefietshelmen zijn daarbij ook nog eens aerodynamisch vormgegeven. Bij een BMX helm zit vaak ook nog een beugel die de onderkant van het gezicht beschermt als je op ruig terrein een schuiver maakt.

En verder…
De Europese wetgeving heeft veiligheidsnormen in het leven geroepen waaraan producten moeten voldoen. Bij fietshelmen is dit EN1078 voor volwassenen en EN-1080 voor kinderen.
De eisen aan een helm zijn dan ook ontzettend belangrijk om in de gaten te houden om veiligheid te waarborgen. Wanneer je een helm voor een baby of peuter koopt, mag hij niet te zwaar in gewicht zijn, omdat een te zware helm nekklachten kan veroorzaken vanwege nog niet goed ontwikkelde nekspiertjes.

Zorg er bijvoorbeeld voor, dat een Shark Raw helm precies goed aangesnoerd kan worden: niet te los en niet te strak. Wanneer een helm precies naar jouw hoofd afgesteld kan worden en hij voldoet aan alle veiligheidsnormen, dan is het voor jou de juiste keuze.