Home > FEMA-nieuws > FEMA’s mobiliteitstest 2019

FEMA’s mobiliteitstest 2019

De beste manier om naar het werk te gaan? Een gemotoriseerde tweewieler!
De mobiliteitstest van FEMA bewijst het opnieuw: twee wielen zijn sneller dan vier. Bij bijna elke test kwam de gemotoriseerde tweewieler op de eerste plaats, behalve in Nantes, waar de motor op de tweede plaats kwam ten opzichte van de fiets.
Vrijwilligers van FEMA-leden en FMI herhaalden de Europese mobiliteitstest van 2014 en 2017. Dit jaar vond de mobiliteitstest plaats in 6 landen, Cyprus, Frankrijk, Italië, Nederland, Roemenië en Zweden, en 10 steden. Met auto’s, motorfietsen, bromfietsen, speed pedelecs, e-bikes, conventionele fietsen en het openbaar vervoer werd een route van een plaats buiten de stad naar een kantoor in de stad gevolgd. De testen werden uitgevoerd tussen mei en september 2019, tijdens de ochtendspits.

Nu al woont meer dan 70% van de Europese burgers in stedelijke gebieden en de verwachting is dat dit aantal de komende decennia zal toenemen tot meer dan 80%. Dit betekent dat congestie, parkeerproblemen en luchtkwaliteit in de toekomst een groeiend probleem zullen zijn. Veel pendelaars reizen nog steeds liever met de auto en brengen veel tijd door in de file en op zoek naar parkeerplaatsen. Het openbaar vervoer, te voet en de fiets worden door de Europese Unie, nationale overheden en gemeenten gepromoot als het beste alternatief. Dit is vooral het gevolg van de milieueffecten van auto’s, met name auto’s die op diesel rijden in de steden. De effecten van de overstap van de auto naar andere vervoerswijzen en de tijd die de pendelaar verliest of wint, is nooit een onderdeel van de discussie.

In bijna elke test kwam de gemotoriseerde tweewieler als eerste aan de beurt, behalve in Nantes, waar de motor op de tweede plaats kwam ten opzichte van de fiets.

Alle resultaten en video’s zijn terug te vinden op de website van FEMA .