Home > Geen categorie > Europese mobiliteitsweek

Europese mobiliteitsweek

Traditiegetrouw vindt de Europese Mobiliteitsweek plaats in de derde week van september, van 16 tot en met 22 september. Het thema is deze keer: ‘ Multimodaliteit’, het mengen van de verschillende manier van vervoer, de aanmoediging om de verschillende beschikbare transportmethodes te verkennen om van A naar B te gaan en na te denken over welk transport het beste past.

Er wordt vaak instinctief gekozen voor dezelfde transportmethode wanneer men zich verplaatst, zonder noodzakelijkerwijs de behoeften van de specifieke verplaatsing te onderzoeken. De auto is bijvoorbeeld de beste manier om met het gezin naar de kust te brengen, maar is dit de beste manier om naar het stadscentrum te gaan waar de ruimte en toegang vaak beperkt is?

Waarom dit jaar niet de verschillende transportmodi testen: met de fiets naar de sportschool om een ​​voorsprong te krijgen op het verbranden van calorieën, met de fiets op de trein om het spitsuur te verslaan, of de bus en naar de winkels wandelen om zo parkeerkosten te voorkomen.Naast het bieden van gezondheidsvoordelen, kunnen aanzienlijke besparingen worden bereikt door een multimodale aanpak, vooral korte verplaatsingen door middel van wandelen en fietsen.

Het concept van multimodaliteit omarmen betekent dat we onze manier van verplaatsen naar onze steden heroverwegen en de bereidheid hebben om nieuwe vormen van mobiliteit uit te proberen. Vanuit het perspectief van een stad vereist het de politieke wil om alternatieve vervoersmethoden te ondersteunen.

Door gebruik te maken van gedeeld vervoer, kunnen we onze CO2 -voetafdruk verlagen. Slimme technologie, zoals applicaties en online platforms, helpen al om vervoer efficiënter te maken, geld te besparen en om milieuvervuiling te voorkomen. Studies hebben aangetoond dat gedeelde mobiliteit een positieve impact kan hebben op dorpen en gemeenten.

Kijk voor meer informatie op de website van de Europese Mobiliteitsweek 2018

Bron: Europeanmobilityweek.eu

 

Toch weer jammer dat er weinig of geen aandacht is voor de motor.
Een motor is nu eenmaal handiger in het drukke stadsverkeer. Motoren zijn niet langer een vrijetijdsvoertuig, maar vormen meer en meer een volwaardig alternatief voor de auto bij het woon-werkverkeer, verbruiken ook minder en zijn dus milieuvriendelijker. Alles wijst erop dat het gebruik van de motorfiets zeker niet zal afnemen.