Home > Nieuws > Europese Commissie erkent het belang van opleidingen na het verkrijgen van motorrijbewijs

Europese Commissie erkent het belang van opleidingen na het verkrijgen van motorrijbewijs

Op 9 oktober 2019 heeft het Europees kwaliteitslabel voor de opleiding van motorrijders tijdens een door de Europese Commissie in Brussel georganiseerd evenement de prijs voor “the Road Safety Charter Award” in de categorie “vrijwillige verbintenissen”. De Europese prijs is een erkenning voor inspirerende en innovatieve initiatieven die bijdragen aan de verbetering van de verkeersveiligheid en het redden van levens op de Europese wegen.

De prijs werd uitgereikt door de Europese commissaris voor vervoer, Violeta Bulc, aan de secretaris-generaal van de Europese vereniging van motorfabrikanten (ACEM), Antonio Perlot, die de prijs in ontvangst heeft genomen namens de drie leden die het Europees kwaliteitslabel voor de opleiding van motorrijders beheren: ACEM, de Internationale Motorrijdersfederatie (FIM) en de Duitse Raad voor de Verkeersveiligheid (DVR).

Het Europees kwaliteitslabel voor de opleiding van motorrijders is een vrijwillige certificeringsregeling voor opleidingsprogramma’s voor motorrijders na het verkrijgen van een het motorrijbewijs, die openstaat voor alle opleidingsinstellingen. Het hoofddoel is motorrijders te helpen met de beste opleidingsopties, na het halen van het motorrijbewijs, in Europa te herkennen. Het programma is in 2016 van start gegaan en heeft 29 motoropleidingsprogramma’s gecertificeerd in Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje en Zweden, met nog meer programma’s die momenteel worden beoordeeld.

De prijs voor verkeersveiligheid is één van de vlaggenschipinitiatieven van het Europees “Road Safety Charter” , het belangrijkste Europese platform van het maatschappelijk middenveld op het gebied van verkeersveiligheid. Het charter is in 2004 door de Europese Commissie in het leven geroepen om de belangrijkste belanghebbenden aan te moedigen specifieke en meetbare maatregelen op het gebied van verkeersveiligheid te nemen binnen hun bevoegdheidsgebied.

Citaat
In een toelichting op het Europees kwaliteitslabel voor de opleiding van motorrijders, zei de Europese Commissaris voor Vervoer Violeta Bulc: “Wij zijn dankbaar dat het Europees kwaliteitslabel voor opleidingen motorrijders is ingevoerd, waarmee wij gehoor geven aan onze oproep om vrijwillige verbintenissen aan te gaan. Europa heeft een aantal kwalitatief hoogwaardige opleidingsprogramma’s en het Europees kwaliteitslabel voor de opleiding van motorrijders zal motorrijders helpen het allerbeste daarvan te identificeren”.

Antonio Perlot, secretaris-generaal van de Europese Vereniging van Motorfietsfabrikanten (ACEM), zei: “Ik ben verheugd dat ik deze prijs namens het consortium dat dit programma uitvoert, in ontvangst mag nemen. Het label maakt niet alleen deel uit van de toekomstgerichte veiligheidsstrategie van de motorindustrie, maar is ook een uitstekend voorbeeld van hoe samenwerking tussen de industrie, NGO’s, motorrijinstructeurs en gebruikersorganisaties positieve resultaten kan opleveren op het gebied van de veiligheid van motorfietsen”.

Christian Kellner, CEO van de Duitse Raad voor Verkeersveiligheid (DVR): “Wij zijn de Europese Commissie dankbaar voor deze prijs, die het werk van alle mensen die betrokken zijn bij het Europees kwaliteitslabel voor motoropleidingen eert. Deze erkenning motiveert ons om elke dag te blijven werken aan het veiliger maken van de Europese wegen”.

Jesper Christensen, FIM-directeur Public Affairs: “Het ontvangen van deze prijs van de Europese Commissie is een eervolle erkenning van de gezamenlijke toezegging van FIM, ACEM en DVR op het gebied van verkeersveiligheid. Het toont aan dat een kwalitatief hoogwaardige opleiding na het verkrijgen van het rijbewijs een belangrijke rol speelt bij het behoud van de veiligheid van motorrijders en moet worden aangemoedigd. Deze prijs is ook een reden te meer voor onze organisatie om een kwalitatief hoogwaardige opleiding voor alle motorrijders te blijven steunen”.

 

Bron: ACEM, 8 oktober 2019.