Home > Nieuws > European Transport Safety Council (ETSC) ondersteunt het Europese kwaliteitslabel voor motoropleidingen

European Transport Safety Council (ETSC) ondersteunt het Europese kwaliteitslabel voor motoropleidingen

Op 7 december is de European Transport Safety Council (ETSC), de belangrijkste NGO op het gebied van verkeersveiligheid in Europa, ondersteunend lid geworden van het Europese kwaliteitslabel voor motoropleidingen. Het label is een vrijwillig certificatieschema voor motortrainingsprogramma’s. Het doel is om motorrijders te helpen bij het gemakkelijk identificeren van de beste veiligheidstrainingsprogramma’s in Europa.

Ook de motorfietstrainingschool van de Zweedse vereniging van motorrijders (SMC) is onlangs bekroond met het Europese kwaliteitslabel voor motoropleidingen voor hun “Advies en richtlijnen versie 3 – The Basics” –programma. De SMC-motortrainingschool is in Zweden de grootste organisatie die trainingen aanbiedt voor verschillende niveaus. Meer dan 10.000 motorrijders hebben dit jaar bij SMC een cursus gevolgd.

Dit brengt het aantal gecertificeerde programma’s op 28. Motorrijders in Zweden, Frankrijk, Spanje, Nederland, Oostenrijk en Duitsland weten nu welke opleidingsscholen de beste post-licentie trainingsmogelijkheden bieden. Meer informatie over het Europese kwaliteitslabel voor motoropleidingen is hier terug te vinden.

Antonio Avenoso, uitvoerend directeur van ETWC, verklaarde: “In de afgelopen jaren is de veiligheid van kwetsbare weggebruikers in Europa, inclusief motorrijders, niet in hetzelfde tempo vooruitgegaan als de veiligheid voor inzittenden van auto’s. Er moet nog veel meer worden gedaan, zoals het invoeren van hogere veiligheidsnormen voor infrastructuur en voertuigen, evenals betere handhaving en het aanmoedigen van veiliger rijgedrag voor automobilisten en motorrijders. We zijn verheugd om het Europese Label voor kwaliteitslabels voor motortrainingen te ondersteunen, met de focus op het helpen van rijders bij het kiezen van goedgekeurde trainingscursussen die mensen bewust maken van de belangrijkste veiligheidskwesties. Wij geloven dat een verbeterde rijopleiding een belangrijke rol kan spelen als onderdeel van de veilige systeembenadering van verkeersveiligheid. ”

Volgens Antonio Perlot, secretaris-generaal van de Europese vereniging van motorfabrikanten: “Het Europese kwaliteitslabel voor motorfietsopleidingen is één van de belangrijkste elementen van de veiligheidsstrategie van de motorindustrie en we zijn ervan overtuigd dat deze actie bijdraagt aan het algemene doel om de Europese wegen te maken beter en veiliger voor alle motorrijders. We zijn verheugd dat het ETSC het belang van dit initiatief erkent en besloten heeft het Europese kwaliteitslabel voor opleidingen te onderschrijven. We feliciteren SMC ook met de toetreding tot de groep van de beste opleidingsaanbieders in Europa “.

Jesper Christensen, secretaris-generaal van de SMC, zei: “Onze leden rijden 80% van alle motorfietskilometers in Zweden, dus hun veiligheid is een topprioriteit voor ons. Onze vijfhonderd instructeurs van de SMC School streven ernaar om meer rijders te bereiken en veiligheidsgerichte en leuke motortraining te bieden. We zijn erg blij dat ons educatieve platform deze belangrijke erkenning op Europees niveau heeft gekregen. ”

Persbericht ACEM, 7 december 2018.