Home > Nieuws > Elektrische voertuigen en stedelijke gebieden

Elektrische voertuigen en stedelijke gebieden

Op 28 september 2017 heeft in Brussel het jaarlijkse debat van de International Motorcycle Federation plaats gevonden met als thema: motorfietsen en scooters, een nieuwe boost voor elektrische mobiliteit?

De panelleden omvatte vertegenwoordigers van het “STORM” Eindhoven Project, Scooty (e-scooter sharing platform), de Europese Commissie, Transport & Milieu, FIM en ACEM. De uitdagingen en kansen wat betreft de inzet van de elektrische motorfietsen en scooters in Europa werd besproken. Want elektrische voertuigen kunnen ten volle gebruik maken van de mobiliteitsmogelijkheden binnen een stedelijk gebied.

“Motorfietsen en bromfietsen voorzien van verbrandingsmotoren hebben hoge brandstofefficiëntieniveaus en leveren al een waardevolle bijdrage aan de duurzaamheid van de Europese vervoerssystemen. Tegelijkertijd brengen de fabrikanten van motorfietsen ook nieuwe elektrische modellen aan de markt, die optimaal gebruik kunnen maken van de mogelijkheden van mobiliteit in stedelijke gebieden: reizen in hoge-dichtheidszones, korte afstanden en beperkte beschikbaarheid van parkeerplaatsen”, aldus ACEM-secretaris-generaal Antonio Perlot.

De heer Perlot benadrukte dat “motorfietsen en scooters altijd in aanmerking moeten komen voor de financiële en fiscale prikkels die zijn ontwikkeld voor andere elektrische transportmiddelen. We hebben ook verdere ondersteuning nodig voor de infrastructuur van laadpalen in de Europese steden”.

 

Achtergrond informatie :

• De totale registratie van elektrische bromfietsen, motorfietsen en quadricycles tussen januari 2017 en juni 2017 in de EU bereikte 13.089 eenheden. Dit is een stijging van 30,5% ten opzichte van dezelfde periode van 2016, toen 10.576 eenheden werden geregistreerd.
• In de eerste zes maanden van 2017 werden 10.204 elektrische bromfietsen, 1.995 elektrische motorfietsen en 1.610 quadricycles geregistreerd in de EU.
• De landen met het grootste aantal geregistreerde motorfietsen waren Frankrijk (615), Spanje (444), Duitsland (325) en  Oostenrijk (146).
• De grootste registraties van bromfietsen werden geregistreerd in Frankrijk (3.116), Nederland (2.516), België (2.013) en Spanje (774).

 

Bron : persbericht ACEM 6/10/2017.