Home > Nieuws > Eifel gaat de strijd aan tegen geluidsoverlast door motoren

Eifel gaat de strijd aan tegen geluidsoverlast door motoren

In de regio Eifel Nationaal Park beginnen verschillende gemeenten in september met een actie tegen de geluidsoverlast door motoren. Het stoort de bewoners en de toeristen dermate dat met mooi weer de Eifel overspoeld wordt door motorrijders wat de nodige geluidshinder met zich meebrengt. Met deze campagne, onder de naam “Silent Rider”, willen deze gemeenten de geluidsoverlast door motorrijders in dit gebied gaan intomen.

De acht gemeenten in de regio Nationaal Park kunnen nu ook rekenen op de steun van twaalf andere gemeenten. Dit zijn voornamelijk de gemeenten uit de lage berggebieden zoals het Sauerland, het Bergisches Land, de Eifel van Rijnland-Palts en het district Osnabrück. Vooral de gebieden in de lage bergketens met bochtige routes hebben volgens de Eifel-gemeenschappen ook af te rekenen met het geluidsprobleem.

Met de campagne “Silent Rider – Het initiatief tegen motorgeluid” eisen de gemeenten een verlaging van de toegestane geluidslimieten en drastische straffen voor technische manipulaties van machines. Tegelijkertijd willen ze motorrijders bewust maken van het probleem. “Motorrijders zijn welkom, maar niet wanneer ze overlast veroorzaken”, benadrukken de burgemeesters van de Eifel.

Hoewel ze het niet eens zijn met alle eisen, wordt de campagne toch ondersteund door de Duitse Federale Vereniging van Motorrijders e.V.(BVDM). BVDM werkt al jaren om ervoor te zorgen dat motorfietsen (en auto’s) niet onnodig luid zijn. Zij vinden het erg belangrijk dat in een dergelijke campagne rekening gehouden wordt met motorrijders in plaats van motorrijders te viseren.

De officiële aankondiging van de campagne “Silent Rider” is gepland voor de eerste week van september 2019. De campagnegegevens, in het Duits, worden na de lancering gepubliceerd op de website: www.silent-rider.de

 

Bron: Martin Weisgerber van Wald und Holz NRW Nationalparkforstamt Eifel en BVDM.
Foto: dpa/Martin Weisberger.