Home > Politiek nieuws > Campagne ‘Motorrijders en automobilisten, hou rekening met elkaar!’

Campagne ‘Motorrijders en automobilisten, hou rekening met elkaar!’

Ondanks de dalende ongevallencijfers blijven motorrijders een van de meest kwetsbare groepen op de weg. Deze campagne roept motorrijders en automobilisten op om nog meer rekening te houden met elkaar, en zo ongevallen te vermijden.

Uit onderzoek blijkt dat andere weggebruikers die de motorrijder over het hoofd zien en motorrijders die de controle verliezen over het stuur de belangrijkste factoren zijn in zware motorongevallen.

Minister Weyts: ‘Motorrijders en automobilisten hebben een vrij goed beeld van de wederzijdse risico’s in het verkeer. Toch merken we dat veel motorongevallen te maken hebben met inschattingsfouten en onvoldoende defensief rijgedrag, zowel van de automobilisten als van de motorrijders zelf. Nog meer rekening houden met elkaar en het verkeer letterlijk door elkaars ogen bekijken is de beste manier om ongevallen te vermijden. Met deze campagne willen we dat extra in de verf zetten’.

Affiches, radiospot en online filmpjes
Van 17 april tot 7 mei 2017 hangen er affiches langs de gewest- en autosnelwegen, die motorrijders en automobilisten op een ludieke manier aansporen om het verkeer eens vanuit het standpunt van de andere te bekijken. Eén versie van de affiche richt zich tot autobestuurders (‘Kijk eens door de ogen van een motorrijder’), de andere tot motorrijders (‘Kijk eens door de ogen van een automobilist’).

Naast de affiches loopt er ook een radiospot, waarin een automobilist aan een motorrijder vertelt over het ongeval waarin ze beiden ooit betrokken waren. Naarmate je meer details te horen krijgt, dringt de ernst van de situatie door. De spot is van 18 tot 28 april 2017 te horen op Radio 1, Radio 2 en Studio Brussel.

Verder loopt er via sociale media en populaire motorwebsites een gerichte campagne naar motorrijders, met onder meer twee korte videoreportages waarin een motorrijder en een automobilist die samen betrokken waren in een ernstig ongeval, elkaar voor het eerst ontmoeten. De radiospot en de videoreportages staan online op www.veiligverkeer.be, samen met tal van tips rond defensief rijden.

Beluister hier de radiospot: campagne motorrijder