Home > FEMA-nieuws > FEMA’s mobiliteitstest 2017

FEMA’s mobiliteitstest 2017

Ook dit jaar heeft FEMA een Europese mobiliteit test georganiseerd. In 7 landen en 14 steden werd met auto’s, motorfietsen, bromfietsen, speed-pedelecs, e-bikes, conventionele fietsen en openbaar vervoer, een route gereden. Van een plaats buiten de stad naar een plaats in de stad. De testen werden uitgevoerd tussen mei en september 2017 tijdens de ochtendspits. Zoals we in 2014 al zagen, zijn de motor en de bromfiets de snelste manier van vervoer.

Al ruim 70% van de Europese burgers woont in stedelijke gebieden en het aantal zal naar verwachting in de komende decennia oplopen naar meer dan 80%. Dit betekent dat congestie, parkeerproblemen en luchtkwaliteit in de toekomst een groeiend probleem zullen zijn.

Veel pendelaars geven nog steeds de voorkeur aan koning auto en verliezen veel tijd in files en het zoeken naar parkeerplaatsen. Openbaar vervoer, wandelen en fietsen worden bevorderd door de Europese Unie, nationale overheden en gemeenten zien deze vervoersmodi als alternatief. Dit komt voornamelijk door de milieueffecten van auto’s, vooral auto’s die op dieselbrandstof rijden, in de steden.
Verplaatsingen per motorfiets zal gemiddeld 53% minder tijd in beslag nemen dan verplaatsingen met het openbaar vervoer, die in deze test echt de grootste verliezer is.

Het hele artikel is na te lezen op de FEMA website.
Voor de resultaten per land, klik hier.