Dankzij je lidmaatschap heb je toegang tot extra onderdelen van de website !!!

  

De voordelen van het motorrijden

speeding"Waarom rij jij met een motorfiets?" hoor ik wel eens. Ik zou zeggen voor de vele voordelen, maar eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik het gewoon graag doe. En als je iets graag doet, dan moet je het gewoon doen. Wat een ander ook zegt.
Maar als je twijfelt of motorrijden wel iets voor jou is, dan heb ik hier enkele zaken die je misschien kunnen overtuigen.
  • Meer flexibiliteit
  • Minder parkeerproblemen
  • Stop gelijk waar
  • Goedkoper
  • Minder vervelend
  • Makkelijk in onderhoud
  • Lijkt imposanter
  • Moeilijker te slepen
  • Snel
  • Ontspannend

 

Meer flexibiliteit

Laat ons beginnen met een van de grootste problemen die ons land kent: files. En denk jij dat dit in de toekomst zal verbeteren? Iedereen die al eens in de file gestaan heeft (wie niet deze dagen?) kan het beamen. In de file staan is heel frusterend. En als het structurele files zijn mag je nog van geluk spreken. Maar in geval van een ongeluk is het soms bang afwachten. En dat is meestal het enige dat je kan doen in een wagen, afwachten. Een motorrijder kan zich zonder al te veel problemen een weg banen naar de kop van de file.

4daagse_02Hoeveel keer heb je al een motorfiets gezien die een kruispunt blokkeert? Meestal zijn het wagens die niet op tijd over zijn en daardoor de boel verstoppen. In zo'n situatie met een motorfiets heb je maar een kleine opening nodig om het kruispunt te vrijwaren. Zelfs als je pech hebt met de motorfiets, dan kan je nog het kruispunt vrij maken op enkele seconden.

En hoe vlug ben je niet gedraaid met een motorfiets? Met een wagen ben je meestal verplicht om verder te rijden tot  je ergens veilig kan omkeren.

Waarom denk je dat vele instanties meer en meer motorfietsen beginnen te gebruiken? Denk maar aan politie, koeriers, pechdiensten, ...

 


Minder parkeerproblemen

En samen met het stijgende wegverkeer, daalt ook de kans op een parkeerplaats. Klinkt dit scenario je bekend: "Soms zoek je langer een parkeerplaats dan dat je onderweg was?"

Motorfietsen zijn een pak makkelijker te parkeren. Meestal kan je als motorrijder in de buurt parkeren, afstappen en 2 minuten later ben je op je bestemming. Tegenwoordig mag je zelfs wettelijk op het voetpad parkeren. Als je tenminste niet de doorgang verspert voor voetgangers. Dus zelfs in de drukste buurten vind je wel een plaatsje om je motorfiets te parkeren.

Op een parkeerplaats van een wagen, kan je 3 tot 4 motorfietsen kwijt. Dus een parking voor 30 wagens, is geschikt voor meer dan 100 motorfietsen! En nu hoor ik je denken: "Maar een wagen kan 5 mensen vervoeren, een motor maar 2."
Hoe vaak zie je echt een wagen volgepropt met 5 mensen? Maar OK, ik volg je in je redenering. Dus 30 wagens x 5 personen = 150 personen. 100 motorfietsen x 2 personen = ......

 


Stop gelijk waar

Misschien klinkt deze opvatting wat raar. Maar het is er een die waar is. Want overal waar je rijdt, met een motorfiets kan je vlug een stop maken.

Beeld je in dat je in het drukke stadsverkeer je weg niet vindt. Je gaat even naar de kant van de weg en controleert je kaart, de straatnamen, verkeersborden, gps, ... Het verkeer achter je zal misschien wel even wat vertragen, maar passeert nog vlot. Beeld je nu eens in dat je dit doet met een wagen. Hoe zit het met het verkeer achter je?

 


Goedkoper

Motorfietsen verbruiken in het algemeen een pak minder dan wagens. En met de stijgende prijzen aan de pomp is dit natuurlijk een voordeel.
Daarnaast ligt de belasting ook een pak lager dan die van een wagen. En met de belasting bedoel ik niet enkel de verkeersbelasting, ook je uitrusting, onderhoudsproducten, ...
Ook de verzekeringen zijn meestal een grote hap uit je jaarlijks budget. Verlaag dit door een motorfiets ipv een wagen.

Zonder nog maar te spreken over de aankoopprijs van de motorfiets.

Dus in het algemeen, rij je veel alleen of met 2? Een motorfiets wint financieel op alle vlakken.

Bij MAG kan je terecht voor infosessies betreffende fiscaliteit.

 


Minder vervelend

harleyMotorfietsen houden je wakker! De grootste oorzaak van ongevallen is onoplettendheid.
Bijvoorbeeld in slaap vallen achter het stuur, meestal kort, maar het komt meer voor dan je denkt. Een auto is eigenlijk iets te comfortabel. Je zit rustig, het is er warm, je lichaam is relaxed, ... Dus wat gebeurt er? Je zintuigen, en daaraan gekoppeld je hersenen schakelen een versnelling naar beneden. Gevolg: onoplettendheid.
En op een motorfiets is dit juist allemaal het tegenovergestelde. Je voelt elke groef in de weg, het is koud, nat, de wind drukt op je, je kan je stuur niet loslaten zonder de stabiliteit te verliezen, ...

Kortom, motorrijden is soms verre van leuk, maar vervelend? Dat niet! Dus dit is dan weer een voordeel.

 


Makkelijker in onderhoud

Zo zijn alle stukken op een makkelijke manier bereikbaar. Soms moet je een zijpaneel weghalen, maar dat is het meestal. Je hebt direct toegang tot de verschillende onderdelen. Dus geen uren geknoei en demontage om een onderdeel te bereiken.

Indien je wat technisch aangelegd bent (= als je weet hoe een schroevendraaier werkt) dan kan je het meeste werk zelf uitvoeren. Olie verversen, filter vervangen, bougies nakijken, ... Dit zijn allemaal taken die je met weinig materiaal (meestal een sleutel of 3) zelf kan uitvoeren.

Een van de beste onderhouden die je je motorfiets kan geven is een schrobbeurt. Want dan zie je tenslotte alle onderdelen van dichtbij. En zo kan je beginnende roestplekjes, scheurtjes in leidingen en andere akkefietjes opmerken; nog voor het een echt probleem is.

De kost van een onderhoud is ook een pak lager dan die van een wagen. Denk maar aan het aantal wielen, remblokken, kleinere batterij, ... De motorfiets is gewoon een heleboel minder dan een wagen. En toch zoveel meer...

Bij MAG geven we sleuteldagen. Hier leer je op een leuke manier de techniek van je motorfiets.

 


Lijkt imposant

Iedereen weet het, met een motor rijden is 'cool'.
Maar hoeveel meisjes ken jij die graag hun haar in de war brengen door een helm te dragen?
Hoeveel factoren spelen er niet in op je? Denk maar aan insecten, opvliegend straatvuil, regen, ...
Ook de geur van dit alles blijft hangen.
Wil je een meisje versieren? Koop een wagen! Zo zit iedereen comfortabel, kan je rustig praten...
Op een motorfiets is er weinig sprake van conversatie, hoewel dit soms een voordeel kan zijn.
Aan de andere zijde is een motorfiets misschien een goede manier om jullie liefde te testen.

Maar een motorfiets blijft natuurlijk cool. Wat je ook zegt. Het gevoel van vrijheid, het respect van mede motorrijders, het 'bad-boy' gevoel, je eigen grenzen verleggen, ...

 


Moeilijker te slepen

Weggesleept worden is een van de dingen des leven. Als je voertuig op de verkeerde plaats, op het verkeerde moment staat, dan zal je weggesleept worden.
Een wagen takelt men meestal op, en weg ermee.
Met een motorfiets kan dit meestal iets moeilijker zijn. De bevestigingspunten zijn niet zo voor de hand liggend. Indien je je motorfiets op een goeie manier beveiligt, is deze meestal gekoppeld met een ketting aan bijvoorbeeld een boom. Dus een motorfiets wegslepen is iets moeilijker. Maar niet ommogelijk, dus toch nog even opletten waar je hem parkeert!

Ook motordiefstallen zijn veel voorkomend!

Dankzij de werkgroep PBM (PreventieBeleid Motordiefstallen) krijg je een heleboel tips & tricks om je motorfiets op een zo goed mogelijke manier te beveiligen.

 


Snel

file2Je verplaatsen met een motorfiets gebeurt snel. We gaan hier nu geen hoge snelheden promoten en dergelijke, maar laat ons eerlijk zijn. Met een motorfiets gaat alles gewoon veel sneller. Het optrekken is vlotter. Je doorheen het verkeer begeven gebeurt vloeiend. Parkeren is peanuts, ...
Dus kortom, alles bij elkaar gebeurt alles vlotter.

OK, deftige kledij aantrekken neemt ook tijd in. Maar in de wagen moet je je ook kleden, niet?

Een vereiste voor dit alles is natuurlijk dat je je motorfiets goed beheerst. Bij MAG geven we gratis rijopleiding in de vorm van screeningen.

 


Ontspannend

Een van de beste uitspraken die ik ooit hoorde was: "Ik heb geen nood aan een psychiater, ik rij met de motorfiets".

En je kan niet geloven hoeveel waarheid hierin schuilt. De grootste oorzaak van stress is het gebrek aan ontspanning. Eens je met de motorfiets rijdt, vergeet je al je zorgen. De reden hiervoor is dat veel van je zintuigen actief meewerken aan het motorrijden. Dus je hersenen geven een hogere prioriteit aan deze prikkels, waardoor je zorgen als het ware naar de achtergrond geschoven worden.

Els Ronsse, psychologe, onderzocht dit voor MAG, en maakte het verslag Wat drijft de motorrijder?.


Conclusie

Motorrijden heeft in vele opzichten voordelen tov het traditionele verkeer zijnde wagen, fiets, openbaar vervoer. De totale kostprijs en tijdswinst steken ver boven dit allemaal uit. Maar natuurlijk moet je voor jezelf uitmaken of motorrijden iets voor jou is.
Je moet rekening houden met iets minder leuke factoren, zijnde de weersomstandigheden en het verhoogde risico of letsels.
share

Reacties (0)

Cancel or